Top 40 legnépszerűbb link > Augusztus 20 - wyw.hu

Szponzorált linkek
Kenyérsütés
http://kenyersutes.wyw.hu/

Régen a legalapvetőbb házimunka volt a kenyérsütés és napjainkban sokan újra a házi kenyérsütéshez fordulnak. Ha te is kacérkodsz a gondolattal hogy kipróbáld, oldalunk sok hasznos információt, receptet tartalmaz. Kenyérsütés géppel, sütőben és kemencében.

Kenyérsütés
Versek augusztus 20-ra
http://www.poet.hu/cimke/augusztus+20

Nemzeti ünnep, augusztus 20. ünnepével kapcsolatos versek gyűjteménye, melyeknek főbb témái a hazaszeretet, remény, magyarság, Szent István tisztelete és államiságunk ünneplése.

Versek augusztus 20-ra
Nemzeti ünnep idézetek
http://www.unnepi-idezetek.hu/Nemzeti-%fcnnepek/

Nemzeti ünnepekkel kapcsolatos idézetek válogatott gyűjteménye. Augusztus 20 idézetek. Az idézetek híres emberektől származnak, és lehetőség van őket e-mailben is továbbküldeni másoknak.

Nemzeti ünnep idézetek
Szent István vagy új kenyér ünnepe?
http://www.tinivagyok.hu/temak/hobbi/item/uj-kenyer-uennepe-szent-istvan-nap

Augusztus 20. összetett ünneppé vált. Akkor most mit is ünneplünk valójában? Szent István, az államalapítás, az új kenyér, az alkotmány, a Szent Korona ünnepe? Melyik volt kezdetben? Nemzeti ünnepünket a 20. században minden politikai rendszer a saját elképzelései szerint alakította. Kevés ünnep van, amelynek annyi elnevezése alakult ki, mint augusztus 20-nak.

Szent István vagy új kenyér ünnepe?
Szent István napja és az új kenyér ünnepe
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=6702

Augusztus 20. ünneplése, jelentése folyamatosan változott. Megemlékezünk I. István szentté avatásának napjáról, mely 1991-től államalapító Szent István napjaként hivatalos állami ünnep lett. Mindezekhez csatlakozott az aratások végeztével az új kenyér ünnepe. Múlt-Kor - Történelmi magazin.

Szent István napja és az új kenyér ünnepe
Jeles napok
http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_istvan_kiraly__az_alkotmanyossag_ ...

"Azért is hálaadással, ünnepélyes vigassággal Mi együtt örvendezünk szívünkből emlékezünk! Kérünk, mint Apostolunkat és az első Királyunkat! Szent István nézz Mennyből le a szép magyar népedre!" Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar nemzeti ünnepünk. Államalapító Szent István király napja, az alkotmányosság, jogállamiság napja és csatlakozott hozzá az új kenyér ünnepe.

Jeles napok
Augusztus 20. - Szent István ünnepe
http://web.axelero.hu/iskolaor/m_peter/tortenet1.html

Dicső, nagy királyunk ünnepe ez, kit tisztel kis országunk, s első szent urának vall. István király sírját 1038. augusztus 20-án, szentté avatásakor nyitották fel a székesfehérvári bazilikában, s az egyház azóta is ezt a dátumot tartja ünnepként.

Augusztus 20. - Szent István ünnepe
Szent István király ünnepe
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=5272

Történelmi áttekintés Szent István ünnepének gyökereiről, későbbi átalakulásáról, változásairól. Az egykor tisztán vallási ünnep, egyben hivatalos nemzeti ünneppé válásáról.

Szent István király ünnepe
Augusztus 20. története
http://mult-kor.hu/20130820_augusztus_20_az_unnep_tortenete

Augusztus 20. ünnep története, hogyan változott a középkortól napjainkig, beleértve a háborús időszakokat valamint az éppen aktuális politikai rendszer módosításait is. A rendszerváltozással ismét felelevenedtek a régi tradíciók, 1989 óta ennek megfelelően rendezik meg a Szent Jobb-körmenetet. Szent István ünnepének igazi rehabilitációja 1991-ben történt meg, amikor a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe lett.

Augusztus 20. története
Kovács Ákos: Az új Kenyér ünnepe
http://beszelo.c3.hu/04/0708/09kovacs.htm

Az itt közölt tanulmány egy nagyobb kutatás része. Magyarországon - főleg a rendszerváltás óta - szinte általánosan elfogadott vélemény, s ebben a szellemben írnak róla az újabban megjelent lexikonok, kézikönyvek és a kutatók is, hogy az új kenyér ünnepét 1949-ben, az alkotmány elfogadásakor szovjet minta alapján, mesterségesen "kreálták". A történeti adatok viszont azt bizonyítják, hogy ez a vélekedés nem állja meg a helyét. A Szent István-napi új kenyér átadásának és megszegésének jól ismert toposza ugyanis nem szovjet minta alapján született.

Kovács Ákos: Az új Kenyér ünnepe
Hányatott sorsú ünnepünk
http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=3378

Augusztus 20. munkaszüneti nap, ekkor ünnepeljük István király szentté avatását, megtekinthetjük a Szent Jobb-körmenetet, valamint élvezhetjük az ünnepi este záró fénypontját, a tűzijátékot. Ne feledd, az új kenyér ünnepe is ez a nap. Az ünnepeknek is megvan az életük. Az évszázadok folyamán változnak, alakulnak a hozzájuk kötődő tartalmak, hangsúlyok.

Hányatott sorsú ünnepünk
Aratóünneptől az új kenyér ünnepéig
http://www.lutheran.hu/z/ujsagok/evelet/archivum/2003/34/52

Augusztus 20-án nem csak államalapító István királyunkról, alkotmányunkról emlékezünk meg ezen a napon, hanem az aratás utáni új kenyérről is. Vajon mikor alakult ki ez az utóbbi ünnep?

Aratóünneptől az új kenyér ünnepéig
Magyarországi programok, rendezvények
http://www.iranymagyarorszag.hu/keres/magyarorszag/program/2009/08/20-p1/

Aktuális programok, rendezvények, fesztiválok Magyarországon Az Irány Magyarország! oldalán számos rendezvény közül válogathatsz, naptár alapján, vagy érdeklődési kör szerint.

Magyarországi programok, rendezvények
Az új kenyér ünnepe
http://fidelio.hu/jazz_world_folk/hagyomanyokhaza/az_uj_kenyer_unnepe

Augusztus 20-a igazán pozitív üzenetű nemzeti ünnepünk. Nem kapcsolódik hozzá elbukott forradalom, levert szabadságharc vagy mindaz a balsors, amely a történelmünket átszövi. Az államalapításra úgy lehetünk büszkék, hogy közben nem kell keserűséget éreznünk, nem kell vértanúkat gyászolnunk. Nagyszerű, hogy ekkor ér véget az aratás, és az új kenyeret is ekkor ünnepelhetjük. A kenyér a magyar ember számára mindig is az életet, a megélhetést, az otthont jelentette. Azzal, ahogyan nemzetiszín szalaggal átkötött kenyérrel ünnepelünk, kifejezzük, hogy a haza és az élet összekapcsolódik.

Az új kenyér ünnepe
Sulinet: Az államalapítás, Szent István
http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/tarsadalomtudomanyok/tortenelem/a-kozepkor-t ...

Sulinet történelmi tudásbázis: A magyar államalapítás (tananyag). A honfoglalással jutottunk el a magyarság történetében ahhoz a ponthoz, amelytől kezdve szorosan összekapcsolódik nemcsak közvetlen szomszédai, hanem egész Európa múltjával. Ezért a honfoglalást követő évtizedek talán a leginkább meghatározók tárgyunk szempontjából: ekkor dőlt el, követi-e a magyar nép a Kárpát-medence korábbi lakóinak végzetét, azaz eltűnik-e örökre a történelem süllyesztőjében, avagy képes megtalálni a helyét Európa ekkoriban formálódó államrendszerében. a kedvező válasz a kor legnagyobb egyéniségeinek egyikéhez, Szent Istvánhoz fűződik.

Sulinet: Az államalapítás, Szent István
Az államalapítás ünnepe augusztus 20.
http://www.bakonynana.hu/archive/2006/aug_20/aug_20.htm

Augusztus 20. az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti; az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz. István a magyar államiság és a kereszténység alapjait lerakó Géza fejedelem fia, a honfoglalást (896) vezető Árpád fejedelem ükunokája.

Az államalapítás ünnepe augusztus 20.
Augusztus 20. - képeslapok
http://www.szivkuldi.hu/kepeslap/gallerybrowser.php?cat_id=26

szivküldi.hu - Képeslapröptető. Küldjön ismerőseinek, szeretteinek képeslapot a Augusztus 20. alkalmából! Válogasson tűzijáték, Szent István témájú képeslapok közül.

Augusztus 20. - képeslapok
Magyarság legfontosabb jelképei
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_jelk%C3%A9pek_%C3%A9s_erekly%C3%A9k_list ...

Vallási és irodalmi ereklyék, nemzeti jelképek csoportja. A magyarság legfontosabb jelképei és ereklyéinek listája, bár az itt felsoroltak nem mindegyike számít hivatalosan a magyarság jelképének. Szentek ereklyéi, koronázási ékszerek, valamint modern magyar jelképek.

Magyarság legfontosabb jelképei
Szent István Király
http://www.katolikus.hu/szentek/szent133.html

Istenünk, aki Szent István királyt, a te hitvallódat a földön országunk koronájával ékesítetted és szentjeid közé emelted, kérünk, add meg, hogy aki a hit terjesztője volt Pannóniában, Egyházad védelmezője legyen a mennyben! A magyar törzsek fejedelmei között Géza különleges hatalmi pozíciót vívott ki magának. Elsősorban politikai megfontolásokból nyugat felé fordult, és megnyitotta a kereszténységnek az ország kapuit. Géza, hogy a kereszténység felvételét és ezzel kapcsolatban a nyugati orientációt biztosítsa, s házának hatalmát megszilárdítsa, kizárta a trónöröklésből versenytársát, Koppányt, és termetre ugyan kicsiny, de jellemben, bátorságban és helytállásban messze kiemelkedő fiát, Istvánt jelölte utódjává.

Szent István Király
Magyar nemzeti jelképek
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Magyar_nemzeti_jelk%C3%A9pek

Magyar nemzeti jelképeink összegyűjtve a Wikipédián. Magyar Himnuszok, koronázási jelvények, koronázási palást, Szent Jobb, Magyarország zászlaja.

Magyar nemzeti jelképek
Szent Korona
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Korona

A magyar államiság egyik jelképe, a Szent Korona, mely Európa egyik legrégebbi és mai napig épségben megmaradt koronája. Sajnos a korona készítéséről, formájáról egyidejű írásos források nem maradtak fenn. A magyar hagyományban sok évszázadon át Szent István koronájaként tartották számon, külföldön sokfelé ma is így nevezik.

Szent Korona
Wikipédia - Augusztus 20.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Augusztus_20.

Augusztus 20. naptár szerinti események, Névnapok: István, Bernárd, Bernát, Éliás, Eliél, Eliot, Elton, Filibert, Ozmin, Samu, Sámuel, Samuella, Stefi, Stefánia, Stefi, Vajk. Ezen a napon történt események, születések, halálozások, ünnepek.

Wikipédia - Augusztus 20.
A nemzet Szent Jobbja
http://www.c3.hu/scripta/scripta0/replika/37/klimo.htm

A következőkben a Szent István-nap példáján, mely 1990 óta Magyarország első számú állami és egyik legnagyobb nemzeti ünnepe, megkísérlem elemezni a Szent Jobb történetét és azon belül különösen az 1945 és 1948 közötti Szent István-körmeneteket. Végül röviden kitérek a körmenet felelevenítésére az 1988. utáni időszakban.

A nemzet Szent Jobbja
Melyik lesz az ország tortája?
http://www.blikk.hu/eletmod/melyik-lesz-az-orszag-tortaja-150904.html

Magyarország – Minden évben versenybe szálltak a leghíresebb cukrászdák, hogy elkészítsék augusztus 20-ra az ország tortáját. 2009-ben a versenyre összesen 15 különböző ízű mesterművet készítettek a cukrászok, amelyből a balassagyarmati Orchidea cukrászda borkirály tortája, a Budakeszi Gina cukrászda mákosguba- és a tavalyi nyertes Zila kávéház pándi meggytortája jutott tovább.

Melyik lesz az ország tortája?
A tűzijátéknézők 12 pontja
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-142714

A Miniszterelnöki Hivatal elkészítette a tűzijátéknézők 12 pontját, melyben összefoglalja a fontos biztonsági tudnivalókat, hogy ne történjen ismét olyan katasztrófa, mint 2006-ban, amikor a tűzijáték közben kitört viharban öt ember meghalt és több százan megsérültek. Mindenki nagyobb biztonságban érezheti magát, ha pontosan tudja, mi mindenre érdemes figyelnie, továbbá hogy mit kell és mit nem szabad tennie a tűzijáték önfeledt bámulása közben.

A tűzijátéknézők 12 pontja
Szent István és az államalapítás
http://www.polc.hu/konyv/szent_istvan_es_az_allamalapitas/163926/

Nemzet és emlékezet sorozat: Szent István és az államalapítás (Veszprémy László). A 2002-ben megjelent könyv bemutatja a Szent István-eszme alakulását a hazai történeti kutatásban és publicisztikában. A válogatás jól szemlélteti, hogy miként finomodnak és tökéletesednek a történeti forráskritika módszerei, és hogy miként próbálják a mindenkori politikai rendszerek kisajátítani a király alakját. A kötet az eddigi legteljesebb válogatásban adja közre a Szent István személyére vonatkozó forrásokat, s válogat az áttekinthetetlenül gazdag szakirodalomból.

Szent István és az államalapítás
Mit ünneplünk augusztus 20-án?
http://ujszo.com/online/kulfold/2013/08/20/mit-unneplunk-augusztus-20-an

Egy kis történelemóra: Mit is ünneplünk augusztus 20-án? Augusztus 20. ünnepét, az Országgyűlés 1991-ben emelte a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepé. Történeti áttekintést olvashatunk hogyan is változott, alakult a kezdetben vallási ünnep, államalapító Szent István ünnepe sorsa.

Mit ünneplünk augusztus 20-án?
I. István király uralkodása (997-1038)
http://magyartortenelem.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=10619

Apja, Géza fejedelem, anyja pedig az erdélyi Gyula vezér Sarolta (Sarolt) nevű keresztény leánya volt. István 970 körül született. Születésekor ugyan a pogány Vajk nevet kapta, 972-es megkeresztelésekor azonban az első keresztény vértanú, István nevét adták neki. 996-ban vette feleségül Henrik bajor herceg leányát, a későbbi II. Szent Henrik német császár testvérét, Gizellát, akivel sok hittérítő és lovag jött Bajorországból.

I. István király uralkodása (997-1038)
Koronázási jelvények
http://hu.wikipedia.org/wiki/Koron%C3%A1z%C3%A1si_jelv%C3%A9nyek

A királyi hatalom szimbolikus kifejezésére használt jelvények: a korona, a jogar, a birodalmi alma, palást és akár a koronázási kard is.

Koronázási jelvények
Ünnepek, jeles napok
http://unnepek.wyw.hu/

Az ünnepek fontosabb eseményeknek, személyeknek állít emléket. Állami, nemzeti ünnepek, vallási, világi és családi ünnepek. Ünnepi képeslapok, ajándék vásárlás, ünnepek története. Anyák napja, húsvét, karácsony, Május 1., Névnapok, Nőnap, Pünkösd, Szilveszter - Újév, Születésnap, Március 15., Augusztus 20.

Ünnepek, jeles napok
Tűzijáték fotózása
http://blog.haszprus.hu/bejegyzes/2092/tuzijatek-2005/

Hogy fotózzunk tűzijátékot? A körülmények és a villanó fények miatt meglehetősen nagy kihívás. Milyen kellékek, eszközök kellenek egy jó fénykép készítéséhez? Az oldalon hasznos tippeket találsz.

Tűzijáték fotózása
Szent István emlékezete
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=535

1038. augusztus 15-én halt meg Székesfehérvárott I. Szent István király, a magyar állam megalapítója. István atyja halála után, 997-ben vette át az uralmat, melyet a somogyi Koppány, a család legidősebb férfitagja fegyverrel vitatott, a korábbi, szeniorátuson alapuló örökösödés alapján. István legyőzte őt a veszprémi csatában, s tetemét felnégyelve, tagjait Esztergom, Győr, Veszprém kapujára függesztette ki, valamint elküldte Erdélybe.

Szent István emlékezete
Szent István király nagy legendája
http://ehumana.hu/arpad/szoveg/eg03.htm

Árpád-kori legendák és intelmek. Volt akkor egy Géza nevű fejedelem, a negyedik attól számítva, ki a magyaroknak Pannóniába jövetele idején első vezérük volt. Minthogy Jézusban is hitt, hatalmaskodva bánt az övéivel, de irgalmasan és bőkezűen az idegenekkel, kiváltképp a keresztényekkel; ámbár belesüppedt a pogány életmódba, mégis a lelki kegyelem fényének közeledtére, figyelmesen kezdett tárgyalni a körös-körül fekvő valamennyi szomszédos tartománnyal...

Szent István király nagy legendája
Koronaőrség - Programok
http://www.koronaorseg.hu/programok.html

A Magyar Koronaőrök Egyesülete, hagyományőrző és ápoló foglalkozások tartása mellett különböző nyilvános rendezvényeken is tiszteleg, melyet előre megnézhetünk programnaptárjukban. A Szent Jobb körmenet, emlékmű avatás, valamennyi esemény, ahol a Szent Korona vagy annak másolata megjelenik.

Koronaőrség - Programok
Koronaőrség
http://www.koronaorseg.hu/

A Magyar Koronaőrök Egyesületének feladata, a Szent Korona őrzését ellátó, egykori Magyar Királyi Koronaőrség, dicső hagyományának megőrzése, folytatása, közvetítése, valamint a Szent Jobb őrzése.

Koronaőrség
Kenyérmúzeum - Komárom
http://www.pekrend.shp.hu/hpc/web.php?a=pekrend&o=1128719173

A pék tábornak is helyet adó monostori erődben található a volt Hadi Pékség alatti szinten a kenyérmúzeum. A múzeum kiállítási tárgyait pék oktatók és tanulók tartják karban.

Kenyérmúzeum - Komárom
I. (Szent) István magyar király
http://hu.wikipedia.org/wiki/I._Istv%C3%A1n

I. (Szent) István király (eredetileg Vajk, kb. 975., Esztergom – 1038. augusztus 15., Székesfehérvár vagy Esztergom-Szentkirály) az első keresztény magyar király, aki a Kárpát-medence magyar törzseinek szövetségéből létrehozta a keresztény magyar államot és az ezer éves magyar törvénytár az általa alkotott törvényekkel kezdődik. Ő szervezte meg a magyar keresztény egyházat, nevéhez fűződik a tudományosság magyarországi kezdete is. Apja Géza magyar fejedelem, anyja pedig az erdélyi Zombor gyula Sarolt nevű lánya.

I. (Szent) István magyar király
Koronázási palást
http://hu.wikipedia.org/wiki/Koron%C3%A1z%C3%A1si_pal%C3%A1st

A koronázási jelvények egyike a koronázási palást, mely a Magyar Nemzeti Múzeumban van kiállítva. Felirata szerint eredetileg harang alakú miseruha volt. Bizánci eredetű selyemszövetét arany- és selyemfonállal hímzett képek és latin feliratok díszítik. Hímzett és gyöngyökkel kivarrt életfamotívumokat és állatokat ábrázoló gallérját átalakítás alkalmával kapta, a 12. század végén.

Koronázási palást
István, a király rockopera
http://hu.wikipedia.org/wiki/Istv%C3%A1n,_a_kir%C3%A1ly

Információk, érdekességek az eredeti, Szörényi Levente - Bródy János rendezte, 1983-as István, a király c. rockoperáról. A darab a Géza fejedelem halála utáni helyzetet, az István és legnagyobb ellenfele, Koppány vezér közötti hatalmi harcokat dolgozza fel.

István, a király rockopera
Így készült az ország tortája 2008
http://www.rtlhirek.hu/cikk/209987

Az ország tortáját a legjobb cukrászmesterek készítik minden évben augusztus 20-ra. Ez a hagyomány tavaly, 2007-ben indult, akkor madártejes tortaszeleteket kaptak az ünneplők. 2008-ban a csoki és a marcipán dominált az ország második születésnapi tortájában, melybe aszalt szilvát és pálinkát is hozattak az érdi cukrászok.

Így készült az ország tortája 2008
István, a király DVD - 25 éves jubileumi kiadás
http://www.mozi-dvd.hu/5828-Istvan-a-kiraly---25-eves-jubileumi-kiadas.html

Mozi-DVD.hu - Filmajánló augusztus 20-ra: István, a király Szörényi Levente és Bródy János klasszikus rockoperája. 997-ben meghal Géza fejedelem. A temetésen kiéleződnek a lappangó feszültségek, hiszen az ősi jog értelmében a fejedelmi család legidősebb férfitagja, Koppány az örökös. Géza - halála előtt - megeskette a magyar főurakat, hogy a keresztény jogrend szerint fiát, Istvánt válasszák fejedelemnek. István és Koppány ellentéte testvérháborúval fenyeget, holott az országnak és népének békére lenne szüksége...

István, a király DVD - 25 éves jubileumi kiadás
Hirdetések
Oldal leírása
augusztus20.wyw.hu: Mit ünneplünk augusztus 20-án? Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe. Nemzeti ünnepünkkel kapcsolatos információk, ünnepi programok és rendezvények.
Gyűjteményünkben 95 válogatott augusztus 20 témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez

Aktív linkek: 95 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 4618