István király, Szent István, Vajk, I. István magyar király > Augusztus 20 - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: István király, Szent István, Vajk, I. István magyar király > 7 weboldal. Kategória leírása: Minden év augusztus 20-án I. István első magyar király szentté avatásának napját ünnepeljük. Születési nevén: Vajk.

augusztus20.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Szent István Király
http://www.katolikus.hu/szentek/szent133.html

Istenünk, aki Szent István királyt, a te hitvallódat a földön országunk koronájával ékesítetted és szentjeid közé emelted, kérünk, add meg, hogy aki a hit terjesztője volt Pannóniában, Egyházad védelmezője legyen a mennyben! A magyar törzsek fejedelmei között Géza különleges hatalmi pozíciót vívott ki magának. Elsősorban politikai megfontolásokból nyugat felé fordult, és megnyitotta a kereszténységnek az ország kapuit. Géza, hogy a kereszténység felvételét és ezzel kapcsolatban a nyugati orientációt biztosítsa, s házának hatalmát megszilárdítsa, kizárta a trónöröklésből versenytársát, Koppányt, és termetre ugyan kicsiny, de jellemben, bátorságban és helytállásban messze kiemelkedő fiát, Istvánt jelölte utódjává.

Szent István Király
I. István király uralkodása (997-1038)
http://magyartortenelem.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=10619

Apja, Géza fejedelem, anyja pedig az erdélyi Gyula vezér Sarolta (Sarolt) nevű keresztény leánya volt. István 970 körül született. Születésekor ugyan a pogány Vajk nevet kapta, 972-es megkeresztelésekor azonban az első keresztény vértanú, István nevét adták neki. 996-ban vette feleségül Henrik bajor herceg leányát, a későbbi II. Szent Henrik német császár testvérét, Gizellát, akivel sok hittérítő és lovag jött Bajorországból.

I. István király uralkodása (997-1038)
Szent István emlékezete
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=535

1038. augusztus 15-én halt meg Székesfehérvárott I. Szent István király, a magyar állam megalapítója. István atyja halála után, 997-ben vette át az uralmat, melyet a somogyi Koppány, a család legidősebb férfitagja fegyverrel vitatott, a korábbi, szeniorátuson alapuló örökösödés alapján. István legyőzte őt a veszprémi csatában, s tetemét felnégyelve, tagjait Esztergom, Győr, Veszprém kapujára függesztette ki, valamint elküldte Erdélybe.

Szent István emlékezete
Szent István király nagy legendája
http://ehumana.hu/arpad/szoveg/eg03.htm

Árpád-kori legendák és intelmek. Volt akkor egy Géza nevű fejedelem, a negyedik attól számítva, ki a magyaroknak Pannóniába jövetele idején első vezérük volt. Minthogy Jézusban is hitt, hatalmaskodva bánt az övéivel, de irgalmasan és bőkezűen az idegenekkel, kiváltképp a keresztényekkel; ámbár belesüppedt a pogány életmódba, mégis a lelki kegyelem fényének közeledtére, figyelmesen kezdett tárgyalni a körös-körül fekvő valamennyi szomszédos tartománnyal...

Szent István király nagy legendája
I. (Szent) István magyar király
http://hu.wikipedia.org/wiki/I._Istv%C3%A1n

I. (Szent) István király (eredetileg Vajk, kb. 975., Esztergom – 1038. augusztus 15., Székesfehérvár vagy Esztergom-Szentkirály) az első keresztény magyar király, aki a Kárpát-medence magyar törzseinek szövetségéből létrehozta a keresztény magyar államot és az ezer éves magyar törvénytár az általa alkotott törvényekkel kezdődik. Ő szervezte meg a magyar keresztény egyházat, nevéhez fűződik a tudományosság magyarországi kezdete is. Apja Géza magyar fejedelem, anyja pedig az erdélyi Zombor gyula Sarolt nevű lánya.

I. (Szent) István magyar király
I. (Szent) István királlyá koronázása
http://www.magyaralmas.hu/napok/szentistvan

I. (Szent) István királlyá koronázása 1000. december 25-én vagy 1001. január 1-jén történt (az időpont bizonytalan). II. Szilveszter pápa által küldött koronával, a 997-től fejedelemként uralkodó Árpád-házi Istvánt Magyarország királyává koronázták.

I. (Szent) István királlyá koronázása
Szent István király, a törvényalkotó
http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/tarsadalomtudomanyok/tortenelem/a-kozepkor-t ...

Sulinet történelmi tudásbázis: Szent István törvényei. Intézkedett az egyház működéséről és a vallásgyakorlásról, a magántulajdon védelméről, biztosította a földesurak jogait népeik felett, rendelkezett a leggyakrabban előforduló bűncselekmények büntetéséről is.

Szent István király, a törvényalkotó
Hirdetések
Oldal leírása
augusztus20.wyw.hu: Mit ünneplünk augusztus 20-án? Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe. Nemzeti ünnepünkkel kapcsolatos információk, ünnepi programok és rendezvények.
Gyűjteményünkben 95 válogatott augusztus 20 témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez

Aktív linkek: 95 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 4618