Koronázási ereklyék, nemzeti ereklyék, Szent Korona, Szent Jobb > Augusztus 20 - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Koronázási ereklyék, nemzeti ereklyék, Szent Korona, Szent Jobb > 12 weboldal. Kategória leírása: Magyar koronázási, nemzeti ereklyék, nemzeti jelképeink: a magyar Szent Korona, koronázási palást, Szent Jobb.

augusztus20.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Magyarság legfontosabb jelképei
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_jelk%C3%A9pek_%C3%A9s_erekly%C3%A9k_list ...

Vallási és irodalmi ereklyék, nemzeti jelképek csoportja. A magyarság legfontosabb jelképei és ereklyéinek listája, bár az itt felsoroltak nem mindegyike számít hivatalosan a magyarság jelképének. Szentek ereklyéi, koronázási ékszerek, valamint modern magyar jelképek.

Magyarság legfontosabb jelképei
Magyar nemzeti jelképek
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Magyar_nemzeti_jelk%C3%A9pek

Magyar nemzeti jelképeink összegyűjtve a Wikipédián. Magyar Himnuszok, koronázási jelvények, koronázási palást, Szent Jobb, Magyarország zászlaja.

Magyar nemzeti jelképek
Szent Korona
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Korona

A magyar államiság egyik jelképe, a Szent Korona, mely Európa egyik legrégebbi és mai napig épségben megmaradt koronája. Sajnos a korona készítéséről, formájáról egyidejű írásos források nem maradtak fenn. A magyar hagyományban sok évszázadon át Szent István koronájaként tartották számon, külföldön sokfelé ma is így nevezik.

Szent Korona
A nemzet Szent Jobbja
http://www.c3.hu/scripta/scripta0/replika/37/klimo.htm

A következőkben a Szent István-nap példáján, mely 1990 óta Magyarország első számú állami és egyik legnagyobb nemzeti ünnepe, megkísérlem elemezni a Szent Jobb történetét és azon belül különösen az 1945 és 1948 közötti Szent István-körmeneteket. Végül röviden kitérek a körmenet felelevenítésére az 1988. utáni időszakban.

A nemzet Szent Jobbja
Koronázási jelvények
http://hu.wikipedia.org/wiki/Koron%C3%A1z%C3%A1si_jelv%C3%A9nyek

A királyi hatalom szimbolikus kifejezésére használt jelvények: a korona, a jogar, a birodalmi alma, palást és akár a koronázási kard is.

Koronázási jelvények
Koronaőrség
http://www.koronaorseg.hu/

A Magyar Koronaőrök Egyesületének feladata, a Szent Korona őrzését ellátó, egykori Magyar Királyi Koronaőrség, dicső hagyományának megőrzése, folytatása, közvetítése, valamint a Szent Jobb őrzése.

Koronaőrség
Koronázási palást
http://hu.wikipedia.org/wiki/Koron%C3%A1z%C3%A1si_pal%C3%A1st

A koronázási jelvények egyike a koronázási palást, mely a Magyar Nemzeti Múzeumban van kiállítva. Felirata szerint eredetileg harang alakú miseruha volt. Bizánci eredetű selyemszövetét arany- és selyemfonállal hímzett képek és latin feliratok díszítik. Hímzett és gyöngyökkel kivarrt életfamotívumokat és állatokat ábrázoló gallérját átalakítás alkalmával kapta, a 12. század végén.

Koronázási palást
A Szent Korona titkai
http://www.kiszely.hu/istvan_dr/038.html

Érdekességek, tudnivalók a Szent Koronáról, melyet sok titok övez. Magyarország egyik nemzeti ereklyéjének birtoklásáért trónviszályok dúltak, sokszor árulások és összeesküvések áldozatává lett és volt hogy ellopták vagy titokban őrizték. Egy alkalommal hazaszállítása közben vesztették el, de mindig megkerült. Többször is kihurcolták az országból. A közvéleményben ma is él az a tudat, mely szerint a Magyar Szent Koronát II. Szilveszter pápa küldte/adta Szent Istvánnak, az első magyar királynak.

A Szent Korona titkai
A Szent Jobb kalandos, hosszú útja
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=10507

1989-től, a Szent Jobb körmenetet hagyományosan minden év augusztus 20-án, Szent István napján rendezik meg. A Szent Jobb kalandos története István király temetésével kezdődik 1038-ban. A fehérvári káptalan, féltve a bebalzsamozott holttestet a megszentségtelenítéstől, kiemelte a bazilika közepén álló márványszarkofágból - ahová 1038. augusztus 15-én temették el István királyt - és a bazilika alatt lévő sírkamrában rejtette el. Ekkor történt, hogy az épségben megmaradt jobb kezet leválasztották, mivel csodás erőt tulajdonítottak neki, és a bazilika kincstárába vitték, amelynek őre egy Merkur nevű férfi volt.

A Szent Jobb kalandos, hosszú útja
A szent Jobb története
http://bazilika.biz/a_szent_jobb_tortenete/a_szent_jobb_tortenete_4527_48856 ...

A Szent Jobb történetéről olvashatunk a budapesti Szent István Bazilika internetes oldalán. Szent István király halála után trónharcok, zűrzavaros idők következtek. Ekkor féltve a bebalzsamozott és mumifikálódott holttestet, a fehérvári káptalan kiemelte a bazilika közepén álló márványszarkofágból, ahová 1038. augusztus 15-én temették el, és a bazilika alatt lévő sírkamrában rejtette el. Ekkor történt, hogy az épségben megmaradt jobb kezet leválasztották, mivel csodás erőt tulajdonítottak neki, és a bazilika kincstárába vitték.

A szent Jobb története
A koronázási jelvények másolata
http://www.katolikus.hu/hungariae/katal2-hun.html

A Szent Korona régen a felségjog, míg napjainkban a magyar nemzet szimbóluma. Állítólag II. Szilveszter pápa 1000-ben vagy 1001-ben küldte a fiatal Árpád-házi Vajk királynak. Mára már kiderült, hogy ez nem a pápai korona. 1978-ban kutatók és restaurálók bebizonyították, hogy ez a korona, amit görög-nek hívnak, eredeti állapotában van, néhány drágakő és öt függő kicserélésétől eltekintve.

A koronázási jelvények másolata
A Szent Jobb viszontagságos története
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Jobb

Szent ereklyénk viszontagságos történetében több ellentmondással is találkozhatunk. A Szent Jobb nemzeti és keresztény ereklye, mely feltételezhetően I. István király mumifikálódott jobb keze. Halála után, trónviszály kezdődött és a fehérvári káptalan, féltve a testet, kiemelte a testet a bazilika közepén álló márványszarkofágból és a bazilika alatti sírkamrába rejtette. Ezután választották le róla a jobb kezet, majd innen a kincstár őre is elrejtette.

A Szent Jobb viszontagságos története
Hirdetések
Oldal leírása
augusztus20.wyw.hu: Mit ünneplünk augusztus 20-án? Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe. Nemzeti ünnepünkkel kapcsolatos információk, ünnepi programok és rendezvények.
Gyűjteményünkben 95 válogatott augusztus 20 témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez

Aktív linkek: 95 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 4618