A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ABC szerint > Augusztus 20 - wyw.hu

Tartalom:

augusztus20.wyw.hu

Senki sem vállalja a katasztrófa felelősségét
Senki sem vállalja a katasztrófa felelősségét
http://index.hu/belfold/vhr2479/

A szervező Nexus Reklámügynökségre mutogatnak a hatóságok az augusztus 20-i, három halálos áldozattal és 287 sebesülttel tragikusra fordult tűzijáték miatt. Ugyan a pirotechnikusok szerint a katasztrófavédelem és a rendőrség is leállíttathatta volna a tűzijátékot, a katasztrófavédelem nem tudott a viharról, a rendőrök meg csupán biztosítási feladatokat láttak el, állításuk szerint az eseményt nem állíttathatták le. A viharról amúgy csak ők értesültek, pár perccel az orkán kitörése előtt.

index.hu
Sokgyermekes anyák napja
Sokgyermekes anyák napja
http://www.babas-mamas.hu/hir.php?hir=sokgyermekes_anyak_napja-1114

Talán kevesen tudják, de a két világháború között a sokgyermekes anyákat kitüntették augusztus 20-án. Nem titkolt célja, a a gyermekvállalási kedv ösztönzése.

www.babas-mamas.hu
Sulinet: Az államalapítás, Szent István
Sulinet: Az államalapítás, Szent István
http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/tarsadalomtudomanyok/tortenelem/a-kozepkor-t ...

Sulinet történelmi tudásbázis: A magyar államalapítás (tananyag). A honfoglalással jutottunk el a magyarság történetében ahhoz a ponthoz, amelytől kezdve szorosan összekapcsolódik nemcsak közvetlen szomszédai, hanem egész Európa múltjával. Ezért a honfoglalást követő évtizedek talán a leginkább meghatározók tárgyunk szempontjából: ekkor dőlt el, követi-e a magyar nép a Kárpát-medence korábbi lakóinak végzetét, azaz eltűnik-e örökre a történelem süllyesztőjében, avagy képes megtalálni a helyét Európa ekkoriban formálódó államrendszerében. a kedvező válasz a kor legnagyobb egyéniségeinek egyikéhez, Szent Istvánhoz fűződik.

tudasbazis.sulinet.hu
Süssünk tökéletes kenyeret otthon
Süssünk tökéletes kenyeret otthon
http://www.halasihir.hu/eletmod/receptek/augusztus-20-a-kenyer-unnepe-is---s ...

Új kenyér ünnepe: Süssünk tökéletes kenyeret otthon! A kenyérsütés dédnagyanyáink idejében egy napos munka volt, a kemencében sütött kenyér viszont két hétig is elállt. Önök is megismerkedhetnek a klasszikus fehér kenyér sütésének fortélyaival, amely azóta egyszerűbbé vált. A receptet oldalunkon megtalálod!

www.halasihir.hu
Szent István Bazilika - Budapest
Szent István Bazilika - Budapest
http://bazilika.biz/

A budapesti Szent István Bazilika hazánk egyik legszebb, legjelentősebb egyházi és idegenforgalmi nevezetessége. Ennek oka egyrészt a névadó szent királyt, az ország államalapítóját megillető tisztelet, a történelmi múlt, másrészt maga az épület műemléki és művészeti értéke. E templom építése érdekében az 1810-es években gyűjtés indult, a munkálatokat azonban csak 1851. augusztus 14-én kezdték el, Hild József pesti választópolgár és építész, az esztergomi és egri székesegyház alkotójának tervei szerint.

bazilika.biz
Szent István emlékezete
Szent István emlékezete
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=535

1038. augusztus 15-én halt meg Székesfehérvárott I. Szent István király, a magyar állam megalapítója. István atyja halála után, 997-ben vette át az uralmat, melyet a somogyi Koppány, a család legidősebb férfitagja fegyverrel vitatott, a korábbi, szeniorátuson alapuló örökösödés alapján. István legyőzte őt a veszprémi csatában, s tetemét felnégyelve, tagjait Esztergom, Győr, Veszprém kapujára függesztette ki, valamint elküldte Erdélybe.

www.mult-kor.hu
Szent István és a magyar államalapítás
Szent István és a magyar államalapítás
http://augusztus20.kormany.hu/szent-istvan-es-a-magyar-allamalapitas-2013

Történelmi áttekintés Szent Istvánról és a magyar államalapításról, a kormany.hu augusztus 20. nemzeti ünnepünk hivatalos oldalán.

augusztus20.kormany.hu
Szent István és az államalapítás
Szent István és az államalapítás
http://www.polc.hu/konyv/szent_istvan_es_az_allamalapitas/163926/

Nemzet és emlékezet sorozat: Szent István és az államalapítás (Veszprémy László). A 2002-ben megjelent könyv bemutatja a Szent István-eszme alakulását a hazai történeti kutatásban és publicisztikában. A válogatás jól szemlélteti, hogy miként finomodnak és tökéletesednek a történeti forráskritika módszerei, és hogy miként próbálják a mindenkori politikai rendszerek kisajátítani a király alakját. A kötet az eddigi legteljesebb válogatásban adja közre a Szent István személyére vonatkozó forrásokat, s válogat az áttekinthetetlenül gazdag szakirodalomból.

www.polc.hu
Szent István Király
Szent István Király
http://www.katolikus.hu/szentek/szent133.html

Istenünk, aki Szent István királyt, a te hitvallódat a földön országunk koronájával ékesítetted és szentjeid közé emelted, kérünk, add meg, hogy aki a hit terjesztője volt Pannóniában, Egyházad védelmezője legyen a mennyben! A magyar törzsek fejedelmei között Géza különleges hatalmi pozíciót vívott ki magának. Elsősorban politikai megfontolásokból nyugat felé fordult, és megnyitotta a kereszténységnek az ország kapuit. Géza, hogy a kereszténység felvételét és ezzel kapcsolatban a nyugati orientációt biztosítsa, s házának hatalmát megszilárdítsa, kizárta a trónöröklésből versenytársát, Koppányt, és termetre ugyan kicsiny, de jellemben, bátorságban és helytállásban messze kiemelkedő fiát, Istvánt jelölte utódjává.

www.katolikus.hu
Szent István Király Múzeum
Szent István Király Múzeum
http://www.szikm.hu/

Székesfehérvár hazánk egyik legjelentősebb történelmi múltjával bíró városa. A Szent István Király Múzeumot is itt találjuk, ahol állandó és időszaki kiállításokat is látogathatunk. A múzeum küldetése a régészet, a néprajz, a képző- és iparművészet, a helytörténet tárgyi és szellemi örökségének gyűjtése, feldolgozása, kutatása, konzerválása, megőrzése és bemutatása. Cím: 8000 Székesfehérvár, Fő utca 6.

www.szikm.hu
Szent István király nagy legendája
Szent István király nagy legendája
http://ehumana.hu/arpad/szoveg/eg03.htm

Árpád-kori legendák és intelmek. Volt akkor egy Géza nevű fejedelem, a negyedik attól számítva, ki a magyaroknak Pannóniába jövetele idején első vezérük volt. Minthogy Jézusban is hitt, hatalmaskodva bánt az övéivel, de irgalmasan és bőkezűen az idegenekkel, kiváltképp a keresztényekkel; ámbár belesüppedt a pogány életmódba, mégis a lelki kegyelem fényének közeledtére, figyelmesen kezdett tárgyalni a körös-körül fekvő valamennyi szomszédos tartománnyal...

ehumana.hu
Szent István király ünnepe
Szent István király ünnepe
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=5272

Történelmi áttekintés Szent István ünnepének gyökereiről, későbbi átalakulásáról, változásairól. Az egykor tisztán vallási ünnep, egyben hivatalos nemzeti ünneppé válásáról.

www.mult-kor.hu
Szent István király, a törvényalkotó
Szent István király, a törvényalkotó
http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/tarsadalomtudomanyok/tortenelem/a-kozepkor-t ...

Sulinet történelmi tudásbázis: Szent István törvényei. Intézkedett az egyház működéséről és a vallásgyakorlásról, a magántulajdon védelméről, biztosította a földesurak jogait népeik felett, rendelkezett a leggyakrabban előforduló bűncselekmények büntetéséről is.

tudasbazis.sulinet.hu
Szent István napja és az új kenyér ünnepe
Szent István napja és az új kenyér ünnepe
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=6702

Augusztus 20. ünneplése, jelentése folyamatosan változott. Megemlékezünk I. István szentté avatásának napjáról, mely 1991-től államalapító Szent István napjaként hivatalos állami ünnep lett. Mindezekhez csatlakozott az aratások végeztével az új kenyér ünnepe. Múlt-Kor - Történelmi magazin.

www.mult-kor.hu
Szent István vagy új kenyér ünnepe?
Szent István vagy új kenyér ünnepe?
http://www.tinivagyok.hu/temak/hobbi/item/uj-kenyer-uennepe-szent-istvan-nap

Augusztus 20. összetett ünneppé vált. Akkor most mit is ünneplünk valójában? Szent István, az államalapítás, az új kenyér, az alkotmány, a Szent Korona ünnepe? Melyik volt kezdetben? Nemzeti ünnepünket a 20. században minden politikai rendszer a saját elképzelései szerint alakította. Kevés ünnep van, amelynek annyi elnevezése alakult ki, mint augusztus 20-nak.

www.tinivagyok.hu
Szent Korona
Szent Korona
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Korona

A magyar államiság egyik jelképe, a Szent Korona, mely Európa egyik legrégebbi és mai napig épségben megmaradt koronája. Sajnos a korona készítéséről, formájáról egyidejű írásos források nem maradtak fenn. A magyar hagyományban sok évszázadon át Szent István koronájaként tartották számon, külföldön sokfelé ma is így nevezik.

hu.wikipedia.org
Szilveszter-Újév
Szilveszter-Újév
http://szilveszter.wyw.hu/

Szilveszteri programot, bulit, receptet keresel? Netán szilveszteri, újévi képeslapot, melyet elküldhetsz ismerőseidnek? Gyűjteményünk segítségedre lehet: Szilveszteri programok, bulik Budapesten, vidéken és külföldön. Szilveszteri ételek, képeslapok, újévi jókívánságok és idézetek, hagyományok, tűzijáték vásárlás és óvintézkedések!

szilveszter.wyw.hu
Oldal leírása
augusztus20.wyw.hu: Mit ünneplünk augusztus 20-án? Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe. Nemzeti ünnepünkkel kapcsolatos információk, ünnepi programok és rendezvények.
Gyűjteményünkben 95 válogatott augusztus 20 témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 95 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 4185