A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ABC szerint > Augusztus 20 - wyw.hu

Tartalom:

augusztus20.wyw.hu

I. (Szent) István királlyá koronázása
I. (Szent) István királlyá koronázása
http://www.magyaralmas.hu/napok/szentistvan

I. (Szent) István királlyá koronázása 1000. december 25-én vagy 1001. január 1-jén történt (az időpont bizonytalan). II. Szilveszter pápa által küldött koronával, a 997-től fejedelemként uralkodó Árpád-házi Istvánt Magyarország királyává koronázták.

www.magyaralmas.hu
I. (Szent) István magyar király
I. (Szent) István magyar király
http://hu.wikipedia.org/wiki/I._Istv%C3%A1n

I. (Szent) István király (eredetileg Vajk, kb. 975., Esztergom – 1038. augusztus 15., Székesfehérvár vagy Esztergom-Szentkirály) az első keresztény magyar király, aki a Kárpát-medence magyar törzseinek szövetségéből létrehozta a keresztény magyar államot és az ezer éves magyar törvénytár az általa alkotott törvényekkel kezdődik. Ő szervezte meg a magyar keresztény egyházat, nevéhez fűződik a tudományosság magyarországi kezdete is. Apja Géza magyar fejedelem, anyja pedig az erdélyi Zombor gyula Sarolt nevű lánya.

hu.wikipedia.org
I. István király uralkodása (997-1038)
I. István király uralkodása (997-1038)
http://magyartortenelem.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=10619

Apja, Géza fejedelem, anyja pedig az erdélyi Gyula vezér Sarolta (Sarolt) nevű keresztény leánya volt. István 970 körül született. Születésekor ugyan a pogány Vajk nevet kapta, 972-es megkeresztelésekor azonban az első keresztény vértanú, István nevét adták neki. 996-ban vette feleségül Henrik bajor herceg leányát, a későbbi II. Szent Henrik német császár testvérét, Gizellát, akivel sok hittérítő és lovag jött Bajorországból.

magyartortenelem.lapunk.hu
Időjárás előrejelzés: augusztus 20.
Időjárás előrejelzés: augusztus 20.
http://www.idokep.hu/hirkeres/augusztus%2020

Időjárás előrejelzés augusztus 20-án. Meteorológiai tájékoztatás: várható időjárás Budapesten és országosan.

www.idokep.hu
Így készült az ország tortája 2008
Így készült az ország tortája 2008
http://www.rtlhirek.hu/cikk/209987

Az ország tortáját a legjobb cukrászmesterek készítik minden évben augusztus 20-ra. Ez a hagyomány tavaly, 2007-ben indult, akkor madártejes tortaszeleteket kaptak az ünneplők. 2008-ban a csoki és a marcipán dominált az ország második születésnapi tortájában, melybe aszalt szilvát és pálinkát is hozattak az érdi cukrászok.

www.rtlhirek.hu
István, a király DVD - 25 éves jubileumi kiadás
István, a király DVD - 25 éves jubileumi kiadás
http://www.mozi-dvd.hu/5828-Istvan-a-kiraly---25-eves-jubileumi-kiadas.html

Mozi-DVD.hu - Filmajánló augusztus 20-ra: István, a király Szörényi Levente és Bródy János klasszikus rockoperája. 997-ben meghal Géza fejedelem. A temetésen kiéleződnek a lappangó feszültségek, hiszen az ősi jog értelmében a fejedelmi család legidősebb férfitagja, Koppány az örökös. Géza - halála előtt - megeskette a magyar főurakat, hogy a keresztény jogrend szerint fiát, Istvánt válasszák fejedelemnek. István és Koppány ellentéte testvérháborúval fenyeget, holott az országnak és népének békére lenne szüksége...

www.mozi-dvd.hu
István, a király rockopera
István, a király rockopera
http://hu.wikipedia.org/wiki/Istv%C3%A1n,_a_kir%C3%A1ly

Információk, érdekességek az eredeti, Szörényi Levente - Bródy János rendezte, 1983-as István, a király c. rockoperáról. A darab a Géza fejedelem halála utáni helyzetet, az István és legnagyobb ellenfele, Koppány vezér közötti hatalmi harcokat dolgozza fel.

hu.wikipedia.org
Oldal leírása
augusztus20.wyw.hu: Mit ünneplünk augusztus 20-án? Államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe. Nemzeti ünnepünkkel kapcsolatos információk, ünnepi programok és rendezvények.
Gyűjteményünkben 95 válogatott augusztus 20 témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 95 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 4185